trailxperience veluwezoom
 

Trailrunning wordt steeds populairder in Europa. Maar in welk opzicht verschilt het van lopen op de weg?

Trailrunning staat voor ‘off-road hardlopen’: door de natuur, over smalle paadjes (Trails) rennen en natuurlijke hindernissen zoals heuvels/bergen, rotsen en beekjes bedwingen. Steeds meer lopers zoeken deze uitdagingen op. Op zoek naar meer beleving in plaats van de massalopen over asfalt en continu de focus op snellere
tijden. Dicht bij de natuur, om de rust te ervaren en te genieten van de omgeving.
Trailrunnen is in feite mountainbiken maar dan zonder fiets.

Als je op de weg loopt, hoef je eigenlijk alleen de weg te volgen, terwijl je bij trailrunning je eigen route kunt bepalen. Het biedt ook een ander type training dan op de weg lopen. Trailrunning doe je meestal in gebieden met veel afwisseling in ondergrond en hoogte; heuvel op, heuvel af, scherpe bochtjes, mul zand, plassen water, losse stenen, boomwortels en omgevallen bomen. Dat vereist andere technieken, aanpassen van je paslengte  en meer focus/ concentratie op het pad voor je waarbij je andere spieren gebruikt en je je loopstijl continu moet aanpassen.

Door trails te lopen bouw je meer kracht op in je benen en krijg je sterkere enkels. Het is ook een training voor je bovenlichaam doordat je continu moet ‘balanceren’. De zachtere en afwisselende ondergrond beperken de impact op je gewrichten, waardoor je makkelijker langere afstanden kunt lopen.

Trails worden veelal geassocieerd met de nodige hoogtemeters, de afwezigheid van beton en asfalt en de aanwezigheid van leuke, slingerende single tracks. Tevens moet de route voldoende gemarkeerd en aangeduid zijn ( anders spreekt men van oriëntatielopen.

essentie trailrunning
ultratrailster emelie Forsberg
Wat is TrailRUNNING
Visie Trailxperience Veluwezoom

Onze visie:
TrailXperience Veluwezoom staat voor hardlopen in balans met de omgeving en jezelf vanuit flexibiliteit, souplesse en ontspanning in combinatie met een sterke loophouding, krachtige ademhaling en milde focus.


Onze missie:
Geniet van blessurevrij en ontspannen off-road hardlopen vanuit souplesse, beleving en genieten.

Onze slogan:

Take Time to Enjoy the TrailXperience


Enkele uitspraken van de Zweedse ultratrailster Emelie Forsberg tijdens een interview op Mindlift Learning komen sterk overeen met de visie van TrailXperience Veluwezoom:
- If it gets too hard, just slow down: Er wordt vaak gedacht dat ultratrails constant rennend afgelegd worden, maar in werkelijkheid wordt er veel gewandeld, zeker tijdens het beklimmen van heuvels. Hardlopers vechten om hun tempo te houden en niet te stoppen. Ultrarunners begrijpen dat wandelen met 6 km/u, hoewel het trager is dan rennen met 10 km/u, toch een stuk sneller is dan stilstaan met 0 km/u.

- Take time to stop and enjoy the view: Als je gelooft in ‘Stilstand is achteruitgang’ dan is het misschien moeilijk te accepteren dat genieten van het uitzicht misschien wel waardevoller is dan constant vooruit pushen. Bij trailrunnen gaat het niet om de snelste weg van A naar B, maar om wat er tussen A en B allemaal te beleven is. De reis is belangrijker dan de bestemming.

Mocht je het hele interview willen lezen klik dan hier.

TrailXperience Veluwezoom staat voor trailrunning in de natuur vanuit gevoel en beleving i.p.v. vanuit prestatie en tijd. Oprichtster trailcoach Dorethea gelooft in de kracht van ontspanning en maakt gebruik van de wetten van de natuur om de loopefficiency te verbeteren. TrailXperience Veluwezoom betekent trailen met volledige aandacht bij de subtiele nuances in je lichaam en omgeving en focus op minimale inspanning voor maximale ontspanning . Een compleet andere benadering als vele loopgroepen die vanuit spier- en wilskracht trainen wat een belangrijke oorzaak is van overbelasting en daaruit voortvloeiende blessures.