CANItrailEN


TrailRUN TRAININGEN    BLACKroll TRAININGEN   CANITRAILEN     PERSONAL TRAININGEN    agenda
Trailrun_Xperience.htmlBlackroll_Trainingen.htmlPersonal_Trainingen.htmlAgenda.htmlshapeimage_2_link_0shapeimage_2_link_1shapeimage_2_link_2shapeimage_2_link_3shapeimage_2_link_4
 

Dogs - Endurance - Trails

In 2016 is het canitrailen als sport in Nederland geïntroduceerd door Dorethea Bil met het oprichten van Canitrail.NL. “In 2015 was ik als fervent trailrunner op zoek naar trailevenementen waar ik met de hond kon aansluiten. Helaas wilden bestaande trailorganisaties niet dat ik aansloot met de hond en als er al iets mogelijk was dan mocht ik achteraan starten en vooral niemand in de weg zitten. Dat voelde zo slecht, alsof je een soort ‘ziekte’ was, dat ik besloot in overleg met mijn dochter Selina om dan maar het heft in eigen hand te nemen om onze eigen trails voor honden te organiseren.” In februari 2016 organiseerden we de eerste Natte Neuzen Trail, een 10km trail alleen voor hondenen hun aangelijnde baasjes, en richten we Canitrail.NL op.
 
Wat is Canitrailen
Canitrailen is het samen beleven en genieten van het hardlopen in de natuur (=trailen) waarbij het uithoudings – en doorzettingsvermogen van baas en hond worden getest. Omdat mens en hond ten alle tijde aan elkaar verbonden zijn, moet het het team goed kunnen samenwerken om onder allerlei wisselende omstandigheden heel wat kilometers en hoogtemeters af te leggen zonder tijds- en prestatiedruk.

Canitrailen staat voor samen hardlopen in de natuur, samen grenzen verleggen, samen op avontuur, samen conditie opbouwen en goed voor elkaar zorgen; Je neemt altijd voldoende water mee voor je hond, omdat er op langere afstanden in de natuur niet altijd voldoende regenwater aanwezig is en/of omdat je hond last krijgt van z’n darmen na het drinken uit natuurlijke waterpoeltjes .


Canitrailen is een proces, een zoektocht, en geen einddoel. Het is een beweging terug naar jezelf en je hond in de natuur. Leer je hond onderweg goed te observeren zonder te oordelen zodat je grenzen van je hond goed kunt aanvoelen. Deze respectvolle wijze van sporten heeft een positieve invloed op de band met je hond.

Canitrailen is avontuurlijk, laagdrempelig en een van de minst blessuregevoelige sporten voor de hond.

Canitrailen is maatwerk, persoonlijk en gewoon erg leuk om samen te doen.Wanneer kan ik Canitrailen
Naast een enthousiaste fitte hond heb je een paar (liefst) trailrunschoenen met profiel) en demping nodig. Een racevest is handig zodat je altijd voldoende water kunt meenemen voor je hond om uitdroging te voorkomen.  Een volledig opgeladen mobiele telefoon is noodzakelijk om bij calamiteiten hulp van buitenaf te kunnen inschakelen.

Omdat je hond ten alle tijd aangelijnd meeloopt heb je materiaal nodig waarmee jullie met elkaar zijn verbonden. Je kunt daarvoor gebruik maken van:
- een heupgordel voor de baas zodat je met je handen vrij kunt trailen en goed vanuit je rompstabiliteit de eventuele trekkracht van je hond kunt  opvangen.
- een goed passend tuig voor de hond waarbij de schouders volledig vrij zijn om optimaal te kunnen bewegen zodat hij zich vrij kan bewegen en z’n trekkracht gelijkelijk verdeeld wordt over z’n hele lichaam ( en niet alleen op de nekwervels zoals bij een reguliere halsband)
- een elastische lijn die als een soort schokdemper werkt bij zowel de hond als de baas bij harde rukken aan de lijn 

Meer informatie over het canitrailen kun je vinden op de website van Canitrail.NL


Canitrail trainingen

* Op iedere zondagochtend ( mits het weer het toelaat) vanaf 09:00-10:00 in de winterperiode en in de zomerperiode vanaf 08:00-09:00 zijn maxiamaal 10 teams ( hond en baasje) welkom voor een reguliere training met warming up, loopscholing/ techniek, kern en cooling down. De hond is minimaal 12 maanden oud om aan te kunnen sluiten.

*De reguliere trainingen worden afgewisseld met de XL trainingen van 90 minuten die meer gericht zijn op het duurvermogen.  Hiervoor moet de hond minimaal 2 jaar oud zijn.
Opgeven kan via de Fitmanger.

*De startende canitrailer kan zich opgeven voor het Programma Canitrailen voor Beginners. de hond is minimaal 10 maanden om aan te kunnen sluiten. Tijdens dit programma worden jij en je hond (het canitrail-team) intensief begeleid door Dorethea Bil en maak je kennis met alle facetten van de Canitrail-sport. Naast 3 privé-trainingen plan je ook 3 groepstrainingen in, omdat het canitrailen in een groep vaak andere aspecten met zich meebrengt dan als je alleen met je hond loopt.  Gedurende het programma ontvang je diverse theorie-modules om jullie kennis over de sport uit te breiden en jullie kunde in de sport te onderbouwen. Het programma wordt niet gegeven in de zomerperiode ( d.i. vanaf half mei tot en met half september).


Meer info over de trainingen kun je vinden
op de website van Canitrail.NLDe Natte Neuzen TrailsDe Natte Neuzen Trails zijn kleinschalige trails tussen de 8km en 50km alleen voor honden en hun aangelijnde baasjes. Ze staan voor  vrijheid, uitdaging, een band opbouwen met je hond en genieten van de natuur. Het welzijn van de hond gaat voor alles, er is geen tijdsregistratie en het motto is: To Finish is to Win!


Het parcours is minimaal 95% onverhard, kent modder en plassen, brede en smalle paden, boomwortels en zachte naalden, de nodige hoogtemeters en technisch lastige afdalingen. De route van de Natte Neuzen Trails zijn verder helemaal afgestemd op de water-behoefte van je hond. Er zijn onderweg dus meer dan genoeg natuurlijke en/ of onnatuurlijke waterplassen om in af te koelen of om van bij te tanken. Speciaal voor de baasjes zijn er onderweg ook altijd verzorgingsposten ingericht...want ook de baasjes moeten kunnen bijtanken.


Er wordt altijd individueel om de minuut of in kleine groepjes om de twee minuten gestart voor een zo stressvrij mogelijk begin van de canitrail. De minimum leeftijd van de hond op de kortste afstand is 1,5 jaar. Op de Snuffeltrail van circa 4-5km is de hond minimaal 12 maanden.


Seizoen 2016 Natte Neuzen Trail
28 februari 2016 Natte Neuzen Trail Veluwezoom  10 km 
15 mei 2016
Natte Neuzen Trail Beekhuizen 7,5 km en 15 km 
6 november 2016
Natte Neuzen Trail Rosendael  10 km en 20 km


Seizoen 2017 Natte Neuzen Trail
22 januari 2017
Natte Neuzen Trail Beekhuizen 7,5 km, 15 km en 30 km als gpx-route       
30 april 2017 Natte Neuzen Trail Veluwezooom 10 km, 20 km  en 40 km gpx-route        
12 november 2017 
Natte Neuzen Trail  Rosendael 10 km en 20 km

17 december 2017 Natte Neuzen Trail Doorwerth  9km en 18km


Seizoen 2018 Natte Neuzen Trail
21 januari 2018
Natte Neuzen Trail Beekhuizen 7,5 km, 15 km en 25km 
29 april 2018 Natte Neuzen Trail Veluwezooom 8 km tot en met 23 km    
04 november 2018  Natte Neuzen Trail  Rosendael 8km tot en met 28km
16 december 2018 Natte Neuzen Trail Montferland 11km en 22km


Meer weten over de Natte Neuzen Trails? Kijk op de website van Canitrail.NL