CANItrail.NL


Trailrun Xperience   KILL THE HILLS     BLACKroll Moves   CANITRAILEN     PERSONAL TRAINING    agenda
Trailrun_Xperience.htmlKill_the_Hill.htmlBlackroll_Moves.htmlPersonal_Training.htmlAgenda.htmlshapeimage_2_link_0shapeimage_2_link_1shapeimage_2_link_2shapeimage_2_link_3shapeimage_2_link_4shapeimage_2_link_5
 

Welkom bij Canitrail.NL - Dogs - Endurance - Trails

Als fervente trailers lopen wij, Dorethea Bil en Selina Oldenburg-Jeuring - oprichters van CaniTrail.NL, door Nationaal Park Veluwezoom waarbij het ons niet gaat om tijd of snelheid, maar om  ontspanning en beleving. Wat is er mooier dan dit ook te kunnen ervaren met je grootste vriend, je trouwe viervoeter over langere afstanden en in technisch lastig terrein.


Wij hebben  daarom een in Nederland nieuwe sport in het leven geroepen:  Canitrailen
Met daaraan gekoppeld een serie aan CaniTrail-evenementen:
De Natte Neuzen Trails


Wat is Canitrailen
Canitrailen is het samen met je hond beleven en genieten van het hardlopen van lange afstanden in de natuur waarbij het uithoudings - en doorzettingsvermogen (endurance) van baas en hond worden getest.  Door de optimale samenwerking tussen mens en dier en de inzet van een juiste techniek en strategie worden natuurlijke hindernissen, hoogtemeters en slingerpaadjes overwonnen.

Wat zijn de kenmerken van Canitrailen
-  Je loopt in de natuur met een aangelijnde hond over een parcours met onverharde paden.
-  De conditie van baas en hond wordt beter.
-  Het heeft een positieve invloed op de band met je hond, omdat je samen bezig bent.
-  De hond hoeft niet aan de lijn te trekken maar kan soms wel handig zijn :)
-  Je loopt samen in een rustig tempo gericht op endurance om een lange afstand af te kunnen leggen.

-  De afstanden die je aflegt zijn vanaf 8 km ( instapafstand) tot circa 50 km.

  1. - Je loopt in technisch lastig terrein met single tracks, heuveltjes en afdalingen waardoor je als team je techniek en tactiek continu dient aan te passen aan de omstandigheden/ omgeving.

  2. - Je neemt voor onderweg voldoende water mee voor je hond, omdat er op langere afstanden in de natuur niet altijd voldoende regenwater aanwezig is en/of omdat je hond last krijgt van z’n darmen na het drinken uit waterpoeltjes .

- Bij de Natte Neuzen Trails is er geen tijdsregistratie, zodat hond en baas zich meer op elkaar kunnen richten en onderweg de tijd kunnen nemen om samen te genieten van het trailen door een schitterend natuurgebied :)


Wanneer kan ik Canitrailen
Naast een enthousiaste fitte hond heb je een paar hardloopschoenen (liefst met profiel), een rugzakje met water voor hond en baas, voldoende conditie nodig en omdat je hond aangelijnd meeloopt heb je materiaal nodig waarmee jullie met elkaar zijn verbonden.
Je kunt daarvoor gebruik maken van:
- een heupgordel voor de baas zodat je met je handen vrij kunt trailen en goed vanuit je rompstabiliteit de eventuele klappen van een behoorlijk trekkende hond kunt  opvangen
- een goed passend tuig voor de hond zodat hij zich vrij kan bewegen en z’n trekkracht gelijkelijk verdeeld wordt over z’n hele lichaam ( en niet alleen op de nekwervels zoals bij een reguliere halsband)
- een elastische lijn die als een soort schokdemper werkt bij zowel de hond als de baas bij harde rukken aan de lijn. 

De Natte Neuzen Trails

Door ultratrailster, trailcoach, hardlooptrainster, chirunning instructor i.o. en oprichtster van de TraiXperience , Dorethea Bil, wordt er in overleg met Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Geldersch landschap en de betreffende gemeentes een trail uitgezet variërend van 8 km tot 50 km door het schitterende gebied van o.a. Nationaal Park Veluwezoom. Het parcours is minimaal 95% onverhard, kent modder en plassen, brede en smalle paden, boomwortels en zachte naalden, de nodige hoogtemeters en technisch lastige afdalingen. De route van de Natte Neuzen Trails zijn verder helemaal afgestemd op de water-behoefte van je hond. Er zijn onderweg dus meer dan genoeg natuurlijke en/ of onnatuurlijke waterplassen om in af te koelen of om van bij te tanken. Speciaal voor de baasjes hebben we onderweg ook altijd verzorgingsposten ingericht...want ook de baasjes moeten kunnen bijtanken.


De Natte Neuzen Trails staan voor  vrijheid, uitdaging, een band opbouwen met je hond en genieten van de natuur. Welzijn van de hond gaat voor alles en het motto is dan ook: To Finish is to Win!


Start: Er zal altijd individueel of in vooraf aangegeven teams om de minuut worden gestart.

Wanneer kun je meedoen met de Natte Neuzen Trails?

▪ Als jezelf en je hond de afstand kunnen hardlopen waarvoor je je hebt opgegeven.
* Als jij en je hond voldoende fit zijn.

▪ Voor deelname aan de Natte Neuzen Trails gelden er minimum leeftijden voor de hond. Deze zijn als volgt:

- tot en met 10 km : minimaal 1,5 jaar
- van 10 tot 20 km: vanaf 2 jaar
- 20 km en hoger : vanaf 2,5 jaar

▪ Honden moeten aangelijnd; liefst in een tuig waarin de hond vrij kan bewegen en met een elastische lijn.  Een canicross-tuig is handig maar niet verplicht.

NB: Wordt door de organisatie onderweg of achteraf geconstateerd dat de hond niet aangelijnd meeloopt, dan wordt verdere deelname aan de overige Natte Neuzen Trails geweigerd. Wij zullen hier streng in optreden, omdat we als organisatie door dit gedrag het risico lopen onze vergunning voor de Natte Neuzen Trails te verliezen. 


Kleinschalig en zonder tijdregistratie: Bij de oprichting in november 2014 van de TrailXperience Veluwezoom had Dorethea Bil, trailcoach en oprichtster, het idee voor het opzetten van een kleinschalig en niet op prestatie gericht trailevenement voor honden en hun baasjes in de schitterende bossen van Nationaal Park Veluwezoom. 
Om de natuur niet teveel te belasten is er in samenspraak met Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Geldersch landschap voor gekozen het aantal deelnemers aan de Natte Neuzen CaniTrail te beperken. 


Herinnering: Tijdens  de Natte Neuzen Trail worden er foto’s van de deelnemers gemaakt die je gratis mag downloaden als herinnering aan dit kleinschalige trail-evenement en voor eigen gebruik, niet voor commercieel gebruik. Deel je de foto op FB dan zouden we het waarderen als je de naam van de fotograag vermeldt..


Seizoen 2016 Natte Neuzen Trail
28 februari 2016 Natte Neuzen Trail Veluwezoom  10 km 
15 mei 2016
Natte Neuzen Trail Beekhuizen 7,5 km en 15 km 
6 november 2016
Natte Neuzen Trail Rosendael  10 km en 20 km


Seizoen 2017 Natte Neuzen Trail
22 januari 2017
Natte Neuzen Trail Beekhuizen 7,5 km, 15 km en 30 km als gpx-route       
30 april 2017 Natte Neuzen Trail Veluwezooom 10 km, 20 km  en 40 km gpx-route        
12 november 2017 
Natte Neuzen Trail  Rosendael 10 km en 20 km

17 december 2017 Natte Neuzen Trail Doorwerth  9km en 18km


Seizoen 2018 Natte Neuzen Trail
21 januari 2018
Natte Neuzen Trail Beekhuizen 7,5 km, 15 km en 25km 
29 april 2018 Natte Neuzen Trail Veluwezooom 8 km tot en met 23 km    
04 november 2018  Natte Neuzen Trail  Rosendael 8km tot en met 28km
16 december 2018 Natte Neuzen Trail Montferland 11km en 22km


Meer weten over deze bijzondere sport? Kijk op de website van Canitrail.NL